måndag 8 november 2010

BVC - Tobias


Ålder: 3 år 1 mån
Vikt: 15,7 k g
Längd: 94,0 cm
Hattstorlek: -- (ej mätt)

Treårskontroll idag, gick med glans och Yvonne verkade mycket glad över hur mycket och tydligt Tobias pratade. *stolt*

Hon bad honom berätta om han brukar måla på dagis och tog samtidigt fram papper och färgpennor. Han berättade att han brukade måla gult och blått och grönt, valde sedan ut en blå och en gul penna och ritade några cirklar på det utdelade pappret.

Sen lade Yvonne bildkort framför honom och bad honom berätta vad som var på dem. Därefter fick Tobias utifrån dem berätta vad man kunde ha på huvudet, vad som gick att äta etc. Han klarade alla vändor med frågor utan att tveka. Jag fick översätta när han sade "smokk" istället för "napp" och han sade även "lue" istället för luva (mössa) men det brydde jag mig inte om att nämna... :-)

Nästa lilla test var att läsa en saga tillsammans (illustrerad såklart). Hon läste före och ställde frågor kring bokens handling, Tobias fyllde i och förklarade fint vad pojken i historien gjorde, vad som var på bilderna och vad som hände (regnade, kläder som torkade etc).

Sen mättes och vägdes Tobias, hela tiden ivrigt pratandes om vad som hände och allt annat som for genom huvudet på honom just då. :-D När han fått på sig kläderna igen fick han hoppa jämfota och sparka boll. Hoppandet urartade lite när Tobias valde att landa på stjärten eller på knäna istället för helt snällt bara på fötterna. X-) Men jag tror han klarade även det testet. Fotbollen sparkade han med först vänster och sedan höger fot resolut rakt in i dörren, oj oj.

Tobias är tyngre än han är lång, inte så att han kan anses vara tjock men han ligger precis och snuddar vid kurvan för Världshälsoorganisationens BMI-gräns för övervikt. :-o Så jag fick mig ett allvarligt samtal om hans matvanor och rörelsemönster.
En glass och ett sött bröd per vecka (eller lördagsgodis). Det är vad vi rekommenderas hålla oss till. Minska ned på juiceintaget, ett par glas i veckan var lagom och se till att han dricker vatten istället för andra söta drycker. Samt förstås att uppmuntra till så mycket rörelse som det bara går. Yvonne förklarade att det inte på något vis var frågan om att Tobias skulle begränsas i maten (det var ju en vansinnig tur det, med tanke på hur ojämnt han äter) utan att grundlägga ett hälsosamt ätande redan nu.
Det är tydligen i treårsåldern man statistiskt ser att kurvorna börjar peka uppåt, om det är uppåt man skall. :-o Jag tycker det känns skönt att han skall få prova på Ki-Aikido för barn redan nu till våren!

Tobias har blivit 2,4 kg tyngre och 5,8 cm längre på året som gått, det är inte speciellt mycket. Jag tror han investerat det mesta av sin kraft och energi på att utveckla det som är i knoppen i år. Det har varit ett extremt utvecklingsintensivt år, känslomässigt och mognadsmässigt. Förhoppningsvis hänger kroppen med på nästa utvecklingsryck. :-) Dessutom är hans nuvarande BMI frågan om att hans längdkurva lutar lite nedåt och hans viktkurva lite uppåt, om han växt ytterligare tre cm på längden hade han legat smäck på sin egen normalkurva.

Yvonne tyckte också att han var mycket lugnare nu än när vi sågs senast (i sällskap med David vid någon av hans mätningar/vägningar) och det ÄR han ju verkligen. Även om det är 180 knyck och han ser allt och hör allt och pratar oavbrutet så ÄR han lugnare nu. Jag minns att han rev ut saker och fullkomligt sprang omkring i rummet förra gången (april?). Nu rörde han sig väldigt samlat runt i rummet och tittade på saker. Han pillade lite olydigt på lysknapparna och blev lite yster när han höll på att hoppa jämfota. Men herreje, mycket mycket lugnare. :-)

Jag hade en fråga med mig till mötet - den om Tobias syn och eventuella synfel. Vi fick en tid då vi skall träffa en ögonspecialist om två veckor. Yvonne hade noterat att han skelade lite när han läste och när jag berättade om att vi sett detsamma samt att han alltid sätter sig så extremt nära TV-skärmen så fort vi lämnar rummet bedömde hon det som en tillräckligt god anledning för en första undersökning. Vi håller tummarna att det går bra då. :-)

2 kommentarer:

Birger sa...

Lillkillen blir stor

en annan sa...

Ja herreje... :-)