torsdag 18 augusti 2011

Somna själv

Vi försöker lära Tobias att somna själv, det går sisådär... Fram till nu har vi gjort på ungefär samma sätt - pyjamas, kvällsmat, borsta, saga, sjunga = sova. Bara det att vi har varit tvungen att sitta intill honom och sjunga ändå till han somnat. Nu på senare tid har det tagit oändligt länge.

Så vi började prata med honom om saken, att det är lite ärvensamt för mamma och pappa att sitta där och sjunga när vi har så mycket tvätt som skall vikas och disk som skall plockas. Han förstår konceptet men vill ändå gärna ha sällskap.

Senaste kvällarna har vi kört med "återvändsteknik" (eller var det nu kan kallas). Vi sjunger, säger godnatt och lämnar honom. Han kommer tassande nerför trappan - vi går upp och promenerar honom tillbaka till sängen, säger godnatt och lämnar honom igen. Upprepat allt mellan 5 (rekord) och 50 gånger.

Ikväll lyckades busungen förhandla - efter första gången sade han att om jag bara sjöng en sång till skulle han ligga alldeles stilla och försöka sova själv som en stor pojke. :-D

Jag sjöng, gjorde det en lång sång, och han somnade.

Med lite tur somnade han verkligen nu och kommer inte upp mer, känns då inte som om jag gjort någon större principförlust på detta. :-) Nu hägrar tvätten. NOT.

David då? Hans läggning följer samma mönster - pyjamas, kvällsmat, borsta, saga och sen dimp rakt ned i (spjäl-)sängen. Han somnar som regel ganska snart och helt själv därefter. Jag har bara lite dåligt samvete över att han inte får samma mängd uppmärksamhet och sång vid läggning. 8-} Jag räknar med att det kommer att ändras när även han kan klättra ur sängen när han vill...

3 kommentarer:

Birger sa...

Rackarns filur...

camilla sa...

Går det bättre nu?! Det brukar reda sig efter några dagar. För oss tog det ungefär 5 dagar för att få till "somna själv". Vi gjorde som så att vi (eller rättare sagt jag) satt på en pall utanför dörren/rummet så att när Leo tjoade så kunde jag bara tjoa tillbaka "jag är här". Sedan vart det bättre/lättare att fånga upp Leo direkt när han kom ut. För det hände att när han sprungit upp så trissade han upp sig själv och läggningen vart ännu svårare.

Något helt annat, din lapp får gotta till sig några dagar till då Leo är på dagis tis-tors. Och nästa helg kan bli lite svåare att få till men däremot helgen därpå... kaffe smakar ju så gott i september :) Visst! :)

en annan sa...

@ Camilla: Inga direkta framsteg ännu, jag har varit svag och sjungit den där extra sången ett par gånger till (varpå han somnar). Men det känns som en seger ändå eftersom totala sittningstiden sjunkit dramatiskt.
Men vi skall kämpa på ett par dagar till så får vi se. Håll tummarna!

:-D Javisst, kaffe är alltid gott (utom sent på kvällen då en balja te smakar bättre).