söndag 17 februari 2008

Pressa på


Jag läste just ett finurligt tips att använda vitlökspressen för att tillverka en tesked puré när det är dags att göra smakportioner. Lite mindre disk än om man använder mixerstav eller magic bullet. :-)

Senare råkade jag läsa i ett vidarebefodrat nyhetsmail (Visste du att?) från pappa om samma verktyg:
"Det är trendigt att ha ett lite ansträngt förhållande till vitlökspressen. Ett flertal matskribenter påstår nämligen att pressen inte bara förstör, utan till och med ändrar vitlökens smakämnen, så att det bildas illasmakande ämnen. Därför anser de att vitlök bara bör skivas, hackas eller klyvas. Men det ska naturligtvis inte att tas alltför seriöst. Ifall en mekanisk process kunde ändra på lökens kemi, skulle det innebära ett fenomenalt naturvetenskapligt fenomen."

Hi hi :-D Alltid gott att när kulinariska trender, dieter och modefenomén etc mer eller mindre vetenskapligt blir "avdramatiserade". Jag önskar bara att jag också memorerat varför det var kemiskt helt onödigt att bryna kött för att "försegla" det (sett på Discovery Channel på TV för flera år sedan).

Vi kommer inte att börja ge Tobias smakportioner riktigt ännu. Det känns så helt bra att bara amma och så länge han växer och är rund och go behövs det ju inte heller. Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar 6 månaders helamning. Det betyder ju naturligtvis inte att man måste amma så länge om det inte går och inte heller att man skall sluta helt efter det halvåret. Rekommendationen riktar sig nog dessutom främst till föräldrar i fattiga länder och länder där man kanske inte prioriterar amning. Jag tänker absolut helamma till Tobias är ett halvår och helst amma honom som komplement till han inte längre vill ha något (eller cirka året). Men smakportioner vill vi införa "på skoj", så att vi får en aning om hur han äter och så att man hinner börja introducera lite "pappa-matning" också. :-)

1 kommentar:

Morskan sa...

Så roligt med vitlökspressfaktat!

Det är svårare än man tror att få till en slät puré av kokt potatis. Enklast är faktiskt köpesburkarna!:OP Känns som att svära i kyrkan, men jösses, läs innehållsförteckningarna - man kan inte göra det bättre själv. De enkla puréerna som man ger från början, som bara innehåller en ingrediens (i e potatis, majs, palsternacka, etc) är helt ok.
Men så fort bäben skall börja äta rejälare portioner men grov konsistens, när de närmar sig året, så börja ge av den egna maten. Då slår den alla burkarna! Vid det laget smakar alla burkar exakt likadant och den egna maten gör verkligen inte det!

Ni skall såklart göra som ni vill, det som känns bäst för er och er bäb.:O)

WHO's rekommendation (http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/) baseras nog mest på det vi idag vet är bra för de nyfödda barnen; som en bonus blir det långsiktiga hälso- och ekonomiska vinster.

En stor bonus när bäben ändå börjar smaka/äta "riktig" mat och faktiskt så småningom börjar hoppa över en och annan amning, är den ENORMA friheten - HIMMEL, pappsen kan ta hand om maten och mammsen kan t ex ligga i badkaret, springa på stan eller varför inte helt enkelt äta själv!
*puss*