onsdag 3 augusti 2011

Viktigt - hur pratar du med små flickor?


Jag läste detta inlägg på "A cup of Jo", Joanna Goddard's blogg: How to talk to little girls.

Hon skriver bland annat om att hennes första instinktiva reaktion när hon skall prata med en liten flicka var att säga något om hur hon såg ut. Jag tycker alla småflickor är fantastiskt söta och gulliga och har så fina kläder etc så jag förstod precis hur hon reagerade.
Men hon stannade upp i tid och frågade istället vilken slags bok den lilla flickan tyckte om att läsa.

Herregud. Så enkelt. Så lätt jag gör det där felet - att fortsätta traditionen att forma alla unga flickor att tro att det är utseendet som räknas, som märks och som är viktigt. Herregud. För det är så enkelt, de ÄR ju fina. Men det är ju långt långt (LÅNGT!) ifrån det som räknas i det långa loppet!!!!

Tanken Joanna vill förmedla var att - varför inte försöka tänka utanför de traditionella fysiska ramarna när vi "bryter isen" med ett barn (oavsett kön)? Fråga något om vad de tänker på eller något de tycker om att göra istället för att falla i fällan att kommentera deras utseende eller kläder.
Joanna hade läst en artikel skriven av Lisa Bloom och testade teorin. Jag tänker också försöka testa denna teori nästa gång tillfälle ges! :-)

Hurra för riktiga konversationer, istället för ytliga platityder! :-) Är du med??

1 kommentar:

Birger sa...

Det där är ju på pricken... och det fel som många gör. Bra!