lördag 10 november 2007

Vad är kolik?

Nu har sonen återigen spenderat ett par timmar frustrerat viftande med armar och ben, knystande och klagande. Han har både rapat och bajsat. Men det är fortfarande inte bra.

-----------------------------------------------------------------------------------
Koliklänkar:
Growingpeople.se
"Barnet drar ihop sig, drar upp benen och knyter händerna. Det blir rött i ansiktet, kan ha rikligt med gaser och magen kan vara uppspänd. Det kurrar och kör i magen. Barnet hickar ganska mycket, suger gärna och ofta, och äter glupskt."

vardguiden.se
"När barnet får ont vill det gärna suga och äta, även om det precis har ätit. Kanske för att det misstolkar smärtan för hunger. Här är det lätt att hamna i en ond cirkel eftersom barnet ofta får mer ont i magen om det äter för mycket."
"Moderns kost tros ha viss betydelse. Om du ammar ditt barn kan du försöka avstå från mat som är särskilt gasbildande till exempel; lök, kål, frukt, starkt kryddad mat, choklad, kaffe, te och apelsinjuice."

Barntotal.se

Niomånader.se
"Som tillägg så kan jag berätta att riktigt små barn, nyfödda, ibland ser ut att ha väldigt ont när dom bajsar. Dom blir illröda och ser nästan ut att ta i för kung och fosterland. Detta beror på att deras tarmmuskulatur är outvecklad. Dom kan helt enkelt inte styra muskulaturen och ”trycka på” så att säga. Bli därför inte förskräckt om barnet verkar lite frustrerat."

Tryggabarn.se (TryggHansa)
-----------------------------------------------------------------------------------

Mycket kan man läsa på nätet... och av alla foruminlägg jag scannat igenom ikväll är det lätt att förstå att vi är långt ifrån ensamma om att ha en frustrerad liten bebis som verkar ha väldigt ont i magen om kvällarna. Uschiamig.
Han har tryckt ur sig ett antal laddningar inom loppet av ett par timmar och förutom det har han rapat en hel del. OCH ätit/snuttat en hel del.

På vissa ställen stod det att man skulle passa sig för att låta barnet äta för mycket eftersom det förvärrar - på andra ställen stod det att man skulle låta dem snutta precis så mycket de vill eftersom det blev bättre då. *suck* Verkar inte finnas något enda exakt råd.
Det känns i alla fall bättre när han är tyst och snuttande, än när han skriker som en besatt (överallt utom i min famn, med tutten på nära håll). Men är det bra för honom?

Måste ta ett snack med BVC på onsdag, och syrran före dess.

Han har alltså återigen varit vaken en längre stund och trots att det inte har varit så roligt sista timmen så bådar det gott för kvällen/natten.

Inga kommentarer: