måndag 1 oktober 2007

Sex par kvar

I morgon är det dags för sista gången på föräldrakursen. Förra veckan gick jag själv dit, det krockade med ett möte S hade på jobbet.
Då var det bara sex par kvar. Ytterligare ett hade fått barn. :-) Det är väl så det skall vara. Fast det är lite läskigt, det är jag som är "närmast" i tid nu, av de som är kvar.

Förra gången pratade vi om smärtlindring, jag har inte ändrat uppfattning mycket, mer än att jag nog får erkänna att jag lagt till akupunktur på listan över smärtlindrande alternativ jag kan tänka mig. Mest för att hon Kristina (den fantastiska mumindalsmänniskan som leder kursen) talade så passionerat om det, de hade fått gå en kurs och prova på akupunktur. Hon sade att det var som om hon hade druckit ett, nej flera glas vin. Hon blev alldelens lugn i kroppen, och skulle inte ha kunnat köra bil som hon sade. :-D

Jag skall nog ta och skriva den där "förlossningsplanen" ändå. Har ingen printer hemma så jag får ge den åt S att skriva ut på sitt jobb (att skriva för hand går ju bara inte! :-D).

Smärtlindring:
- punktmassage (elektrisk manick jag inte kommer ihåg namnet på, som man hyr i förväg)
- dusch/bad
- akupunktur
- epidural (om jag behöver)

Hur fanken skall man sitta/ligga/stå då? Det vete håken. Får för mig att det är rätt skönt att... nej. Får inte för mig att något skulle kunna klassificeras som "rätt skönt" i de här sammanhangen. Hm.
Jag vill sitta/ligga/stå i en sådan position att barnmorskan kan hålla emot i mellanväggen. Jag vill inte gå sönder i onödan. Går jag sönder så går jag sönder. Men jag vill inte gå sönder för att barnmorskan inte kommer åt att hålla emot när det gäller.

Inga direkta symptom ännu, känner av lite foglossning i bäckenet. Det är skönt att veta att den där odefinierade "mensvärken" är precis som den skall. Bäben har rört sig precis lagom mycket, så att jag inte behöver oroa mig. Jag satt lite illa vid datorn tidigare idag, satt frammåtlutad och glömde bort att röra mig på ett tag och då kändes det som om han nog haft det lite trångt den stackarn. Men han sprattlade glatt när jag lutade mig tillbaka i soffan med ett mellanmål lite senare. :-)
Idag är första dagen hemma, städade ur kontoret igår. Det var lite nostalgiskt skall jag säga. Det måste vara första gången på mycket länge som jag inte bara flyttar runt mina grejer till en ny arbetsplats på samma kontor utan faktiskt "avvecklat" mitt arbetsliv.

Men skönt samtidigt. Skall jobba lite hemifrån, skriva klart lite rapporter och dokument och knyta upp lite lösa trådar. Men det är så skönt att få hasa omkring med tofflor och mjukisar och bara vara för mig själv. :-)

Fortfarande inte köpt ett skötbord, men planen är att svänga förbi IKEA och lite andra affärer efter föräldrautbildningen imorrn och ta en titt på vad som finns därute.

2 kommentarer:

Morskan sa...

Sis! Den "elektriska manicken" kallas för TENS. Och så tycker jag det är synd att du ratar sterila kvaddlar som smärtlindring!;O)
Akupunktur är jättebra! Finns en punkt uppe på "kronan" (huvudets högsta punkt, den delen som bäben bjuder först på väg ut), som har en väldigt lugnande effekt. Kollegorna i Sunderbyn kallar den nålen för "whisky-pinnen"!
Finns nästan inga dåliga förlossningsställningar. De upprätta ställningarna, som ger barnmorskan sämre koll på din mellangård, ger samtidigt dig bättre koll på hur du krystar och lämnar dig och bäben att med förtroende göra en del av jobbet på egen hand. Kan ofta kännas som att det går litet lugnare tillväga. De ställningar som ger barnmorskan full koll på din mellangård, kräver i stort sett att du är i sängen - halvsittande eller liggande på sida. Alla är bra och ni kommer nog att prova några av dem!
Förstå - i din mage ligger er lille son. Om bara några fladdrande ögonblick kommer han att födas ut till er, till oss, till världen och han skall dra sitt första andetag. Och redan har vi väntat så länge på honom. Och redan älskar vi honom.

en annan sa...

*tårar*