söndag 6 januari 2008

Jul i Norge, del 3 (bilder)


Julafton i Norge. Vi tittade på Kalle och hans vänner redan vid 12 (!), sen var det dags för "Tre nøtter til Askepott" en film som är gammal tradition att titta på (kallad "Three wishes for Cinderella" på engelska och orginalets titel är "Tri orísky pro Popelku", imdb länk). Därefter var det väldigt likt den svenska julen, det vill säga vi åt så mycket mat vi bara orkade, sen kakor och mängder med choklad och så fick vi förstås julklappar utdelade av julenissen eller julenissarna i vårt fall (kusinerna). :-)

Lägger upp lite bilder så att ni får se det jag skrev om tidigare.

Ribbe, det mytomspunna köttstycke som S har drömt om halva hösten... Det är nog den största köttbit jag sett tillagad, på bilden har S precis skurit upp rutmönstret i svålen (så att den skall gå att bryta lös efter ugnsbakningen). Strax därefter gned han in den noggrannt med salt och peppar.


Måste ju posta en bild på "riskrem med röd sås" också, så att ni får en bild av hur gott det kan vara... :-D Den röda såsen diskuterades mycket, en del tyckte den var för syrlig men jag tyckte det var helt perfekt till den med vaniljsocker supersöta gräddiga gröten.


Och så kakorna då...
Kakor skall man ha till jul i Norge. Minst sju sorter. Dessa kakor ligger framme på fat hela dagen och fylls på allt eftersom det försvinner. På bilden nedan syns de kakor som låg framme hemma hos farmor när jag tog bilden (det fanns fler sorter!). Hos tante (S syster) fanns ytterligare några sorter, bland annat pepparkakor, kransekaker, smultring, nöttetopp, sandkaker med flera med flera.


I papper, på fatet till vänster i bild:
Ristopper (puffat ris med nougattäcke)

På kakfatet (uppräknat från 'klockan nio' på bilden):
Goro (platta tunna wafers)
Fattigmann (platta bruna knögliga kakor)
Strull (rullade rån)
Havreflarn (samma som i sverige)
Brune pinner (spröd kolakaka)
Pikekyss (maränger)
Berlinerkranser (med pärlsocker)

I mitten av fatet:
Sirupsnipp (platta sirapskakor)

Hå hå ja ja, TUR att jag hade Tobias som hjälpte mig att hålla vikten. Och magsjukan. 8-)
Fler julbilder återfinns i Tobias fotoalbum.

Inga kommentarer: